EVENIMENTE – IULIE-AUGUST 2010

24 și 25 iunie, orele 18: două prelegeri susținute de dr. prof. Heinz Buddemeier (Universitatea din Bremen) despre efectul televizorului și al calculatorului asupra copiilor.

21-25 iunie: simpozion național pentru profesori Waldorf. Eveniment sprijinit de IAO – International Association for Waldorf Education in Middle and Eastern Europe and other Eastern Countries.
Preconizat a fi ” simpozion național de criză”, întâlnirea profesorilor a devenit simpozion internațional prin participarea colegilor de la Chișinău și a domnului profesor Heinz Buddemeier (Universitatea din Bremen).
Un număr de 40 de participanți de la școlile din Turda, Reșița, Timișoara, Constanța, București, Iași, Chișinău, Simeria, Râmnicu-Vâlcea, Cluj-Napoca s-au întâlnit timp de 5 zile pentru a lucra împreună aspecte actuale ale pedagogiei Waldorf. A fost o săptămână plină, cu prezentări în plen, ateliere pe specialități, activități adăugate la cererea participanților și prin bunăvoința colegilor coordonatori. Un schimb de experiență fructuos, un răgaz pentru a privi împreună cum arată ” waldorful” actual și în acest spațiu.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment.

1-3 iulie: ate lier de improvizație muzicală și confecționare de instrumente, condus de dl. Hannes Heyne (Germania, www.klanghuette.de ).

Singurul motiv care a adunat împreună un număr de 15 participanți din diverse domenii de activitate a fost muzica. Participanții au aflat cum poate fi realizată muzica pornind chiar de la lucruri simple (pietre, lemne, diverse plante sau semințe uscate), cum pot fi confecționate instrumente muzicale simple din lemn. Au fost punctate aspecte pedagogice. Cu bucurie a răsunat muzica într-un grup de oameni care s-au întâlnit pentru prima dată și au lucrat intens timp de trei zile. Toți participanții își doresc o nouă întâlnire pentru anul viitor.
Poze de la atelier găsiți aici, iar un reportaj în limba maghiară pe portalul Transindex.ro aici.

5-9 iulie: ta bără de artă pentru copii de vârstă școlară. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

în încheierea programulul Leonardo care oferă activități extracurriculare copiilor clujeni am avut bucuria de a găzdui zilnic, între orele 9-17,30 un număr de 80 de copii în cadrul ta berei de artă organizate de dascălii liceului Waldorf și colaboratorii lor, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Hărnicia și entuziasmul copiilor și-au spus cuvântul în cadrul atelierelor de confecționare de instrumente muzicale, muzică, ansamblu de chitară, dansuri moderne și dansuri renascentiste, manufactură de hârtie și tipărire manuală, lucru în lemn, pâslărit, lucru de mână și creații manufacturiere, modelaj în lut, desen. Tabăra locală a devenit națională prin participarea unor copii din Turda, Sălicea, Iași. Considerăm că este un pas pentru crearea unei tradiții de petrecere a vacanței într-un mod atractiv și cu sens.
Fotografiile postate aici vă vor convinge.

24 iulie, ora 18: prezentarea rezultatelor workshop-ului de teatru Rotary Theatre Camp ce a avut loc în perioada 11-24 iulie în centrul cultural al Fundației Ars Pedagogica din Plopi (Mții Apuseni).

Rotary International (Statele Unite), Rotary Club Samus Cluj (România), Rotary Club Bremen Neuenlande (Germania), Fundația culturală ” Ars Pedagogica”, Liceul Waldorf Cluj-Napoca și Centrul Oblio au organizat în colaborare tabăra de teatru cu desfășurare în casa ” Maskarpaten” a Fundației ” Ars Pedagogica”.
Timp de 11 zile elevi ai Liceului Waldorf și copii rezidenți în Centrul Oblio au ” gustat” din artele teatrului: fiecare a imaginat un personaj, a realizat masca și costumul necesar sub îndrumarea artiștilor germani Ursula și Pago Balke, cu o experiență îndelungată în munca pedagogică de acest profil. Lucrurile nu s-au oprit aici, cei doi artiști reunind toate personajele într-o piesă pe care copii au exersat-o și au prezentat-o la sediul liceului. Bucuria realizării acestui crâmpei de teatru a fost transmisă spectatorilor, care, copii sau adulți exclamau la sfârșitul vizionării: ” Noi când putem face așa ceva?”
Dovada o puteți vedea aici și aici.

7 august: echipa școlii noastre, formată din 3 copii și o bunică, a participat la a II-a ediție a competiției caritabile de înot SWIMATHON, organizată de Fundația Comunitară Clu j, parcurgând 51 de bazine, și astfel colectând o sumă de 2.155 RON. Scopul principal al participării noastre este strângerea de fonduri pentru pentru amenajarea sălii de gimnastică.
Felicitări și mulțumiri echipei, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit în această activitate, de la trimiterea informației până la plata efectivă a unor sume de bani.
Vă reamintim că până pe 20 septembrie se mai primesc donații pentru acest scop!

Detalii despre eveniment pe site-ul organizatorilor: www.swimathon.fundatiacomunitaracluj.ro